Dokument bez tytułu
Dzień Zdrowego Śniadania

Panie: Agnieszka Chyb i Ewa Zabłocka

W związku z obchodami w dniu 8 listopada Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania - klasa I Szkoły Podstawowej w Raciążku wraz z wychowawcą panią Ewą Zabłocką i rodzicami oraz panią Agnieszką Chyb i uczniami ze szkolnego koła PCK przygotowali w dniu 7 listopada Dzień Zdrowego Śniadania.

Na tę niezwykłą okazję rodzice upiekli także dla nas zdrowe ciasta na bazie owoców i warzyw. Były więc ciasta: marchewkowe, szpinakowe, dyniowe, fasolowe, bananowe oraz w nowej odsłonie szarlotki. Na stołach nie zabrakło też warzywnych przekąsek, świeżych soków wyciskanych przez rodziców na miejscu, czy sałatek owocowych. Zdrowymi pysznościami dzieci częstowały całą społeczność uczniowską oraz wszystkich pracowników szkoły. Na koniec wspólnie, z rodzicami, wychowawcami spożywali iście królewskie śniadanie. Odwiedziła nas również klasa VIb, która skosztowała pyszności witaminowych oraz uczniowie z zespołu wokalnego, którzy wracali z koncertu pieśni patriotycznych. Uroczystość ta była olbrzymią bomba witaminową, która wszystkim biesiadnikom dała moc na cały dzień.

Akcja śniadaniowa była podsumowaniem tygodniowych działań o zdrowym odżywianiu. Podczas zajęć dzieci zapoznały się z piramidą żywienia, układały jadłospisy, wykonywały plakaty, którymi dekorowały klasę.

Mamy nadzieję, że od dziś będą to same okazy zdrowia.

Odbyły także pogadanki m.in. z dyrektorem szkoły panem Jackiem Petrykowskim, który przypominał uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie. Podkreślił, iż śniadanie to najlepszy start w nowy dzień. O znaczeniu codziennego zdrowego śniadania mówiły też: dietetyk pani Monika Barłowska wraz z paniami: Mariolą Cwiklińską i Anną Bobrowską, które podarowały dzieciom jogurty naturalne. Panie prosiły, by dzieci wyczarowały z nich pełne mocy i energii koktajle witaminowe. Tego dnia wszyscy życzyli uczniom udanej wyprawy w odkrywaniu nowych smaków.

Dziękujemy bardzo serdecznie Rodzicom za wielkie zaangażowanie, kreatywność i pomoc w przygotowaniu wielkiej uczty śniadaniowej!






Opracowały pani Agnieszka Chyb i pani Ewa Zabłocka. Edytował JS (8.11.2019r)



© js