Warsztaty kulinarne 2018



Kulinarne warsztaty rodzinne "Smaki wolności".
 
Panie: Agnieszka Chyb, Ewa Zabłocka oraz Monika Barłowska, Anna Bobrowska, Mariola Ćwiklińska

 

17 października 2018 r. w naszej szkole odbyły się Kulinarne warsztaty rodzinne pod hasłem "Smaki wolności". W całości poświęcone były niezwykłemu jubileuszowi - 100-lecia odzyskania niepodległości przez naszą Ojczyznę. Dbając o to, by świętowanie rocznicy miało charakter wielopokoleniowy w warsztatach uczestniczyli uczniowie z klas: III i V b wraz z rodzicami, dyrektor szkoły pan Zdzisław Pietrzak, przewodnicząca Rady Rodziców pani Kamila Malinowska, z-ca dyrektora pani Renata Pietrusińska, nauczyciele oraz pracownicy kuchni. Przybyłych na to niecodzienne świętowanie powitał dyrektor szkoły podkreślając jak ważną sprawą dla pokoleń Polaków była wolność. Po powitaniu p. Ewa Zabłocka oraz p. Agnieszka Chyb dokonały prezentacji smaków polskiej kuchni minionego stulecia. Zapoznały z ulubionymi potrawami wielkich ojców naszej niepodległości m. in. marszałka Józefa Piłsudskiego oraz prezydentów Polski na przestrzeni dziejów. Całość dopełniała muzyka minionej epoki oraz degustacja ulubionych potraw marszałka Józefa Piłsudskiego przygotowanych przez panie: M. Barłowską, A. Bobrowską oraz M. Cwiklińską. Następnie odbyło się wielkie przyrządzanie i serwowanie potraw rodzinnych przekazywanych przez pokolenia oraz potraw w barwach biało-czerwonych. Zachwytów nad kulinarnymi zdolnościami uczestników nie było końca. Królowały sałatki, przekąski, bułeczki, drożdżówki, serniki, pierniczki, desery w barwach bieli i czerwieni. Wreszcie nastąpił punkt kulminacyjny naszego spotkania, czyli wielka degustacja. Zwieńczeniem zmagań kulinarnych były quizy dla dzieci i rodziców, które nawiązywały do tradycji w polskiej kuchni. Wszyscy uczestnicy potyczek kulinarnych zostali nagrodzeni za rozległą wiedzę w tym zakresie. Kulinarne warsztaty rodzinne to nie tylko wielka uczta smaku, ale też historii naszej Ojczyzny.






 

Opracowała pani Ewa Zabłocka. Zdjęcia wykonała pani Agnieszka Chyb. Edytował pan Jerzy Serafin. (23.10.2018r)



© wwj